Herrlohweg 3, 59955 Winterberg, Duitsland

Omgeving

Mountainbiken

Mountainbiken is één van de populairste sporten in de maanden dat er géén sneeuw ligt. Dit is ook niet zo gek, als je bedenkt dat er enkele honderden kilometers aan mountainbikeroutes in de directe omgeving van het dorp liggen. Je kunt natuurlijk je eigen fiets meenemen als je gaat mountainbiken in Winterberg, maar er zijn in het dorp en de directe omgeving genoeg fietsverhuurbedrijven te vinden waar je voor een schappelijk bedrag een fiets kunt huren.

Bij deze verhuurbedrijven krijg je dan gelijk een kaart mee met daarop de verschillende mountainbike routes in de directe omgeving van het bedrijf. Op de knooppunten onderweg is het soms wel even goed de aandacht erbij houden, omdat op sommige plaatsen wel vier of vijf routes bij elkaar komen. Dan is het goed opletten dat je de goede route neemt.

De verschillende routes staan hier allemaal met het internationale mountainbiketeken aangeduid; een driehoek met daaronder twee cirkels. Alle routes hebben hun eigen kleur. De echte avonturiers gaan off-route en banen hun eigen weg door het heuvelachtige landschap van het Sauerland.

Bekijk fietsroutes in de omgeving >

Wielrennen

Wielrennen is in Winterberg minder populair dan het mountainbiken, maar het gebied rond het dorp leent zich bij uitstek voor lange en minder lange fietstochten. De heuvels in de buurt van Winterberg zijn een stuk minder grillig dan de heuvels in de Belgische Ardennen, maar zeker niet makkelijk.

Het grote voordeel ten opzichte van andere heuvelachtige gebieden in de buurt van Nederland is dat de wegen in de buurt van Winterberg vaak verkeersarm zijn. Hierdoor kun je in alle rust genieten van het prachtige uitzicht dat het Sauerland biedt. Onderweg kom je door prachtige kleine dorpjes met vakwerkhuisjes. Er kan in de buurt van Winterberg een aantal uitgestippelde routes gereden worden. Je kunt ook vrij gemakkelijk zelf je weg vinden op de wegen rond het dorp.

Bekijk fietsroutes in de omgeving >

Motorrijden

Naast wielrenners en mountainbikers zijn motorrijders de derde groep toeristen op twee wielen die veel te vinden zijn in Winterberg. Het heuvelachtige landschap van het Sauerland leent zich uitstekend voor uitdagende motortochten. Deze tochten nemen je mee langs landelijke weggetjes, adembenemende uitzichten, uitdagend bochtenwerk en prachtige historische dorpjes waar je heerlijk op het terras kunt uitrusten. Er zijn speciaal voor de motor uitgezette tochten te vinden. Deze tochten zijn er al vanaf ongeveer 75 kilometer en lopen op tot tochten van zo’n 250 kilometer.

Bekijk fietsroutes in de omgeving >

Wandelen

Er kunnen in de buurt van Winterberg verschillende korte en lange wandelingen gemaakt worden. De kortste zijn leuk voor de minder ervaren wandelaars of voor families met kleinere kinderen. De langere afstanden zijn eigenlijk alleen geschikt voor de meer geoefende loper. Dit heeft voornamelijk met de grote hoogteverschillen te maken die je gedurende de wandeling moet overbruggen. In totaal is er in de directe omgeving van Winterberg meer dan vijfhonderd kilometer aan wandelpad te vinden. Er zijn in de directe omgeving ook twee lange-afstandwandelingen te vinden.

De vijfhonderd kilometer lange pelgrimsroute de “Heidenstrasse” loopt ten westen van Winterberg en de honderdvierenvijftig kilometer lange wandeling “Rothaartsteig” loopt bijna door Winterberg heen. Deze twee wandelroutes zijn beide geschikt voor de serieus geoefende loper, maar in de omgeving zijn er ook genoeg leuke wandelingen te vinden voor de minder geoefende loper. Er zijn al wandelingen te vinden van enkele kilometers tot wandelingen van twintig kilometer en langer. Sommige van deze wandelingen gaan dwars door de bossen, terwijl andere weer de verharde paden door het bos volgen. De wandelingen over verharde paden zijn in de meeste gevallen geschikt voor kinderwagens.

Nordic Walking

De trend ‘Nordic Walking’ is in Nederland al enkele jaren geleden begonnen en lijkt bij ons al over zijn hoogtepunt heen, maar in Winterberg zijn er nog tal van speciaal uitgezette routes te vinden. In de buurt van Winterberg ligt een netwerk van Nordic Walking routes die allemaal voldoen aan de kwaliteitscriteria van het Duitse Skiverbond. De verschillende routes in de buurt van Winterberg nemen je mee langs de verschillende hoogtedorpen waardoor je tijdens je wandeling een prachtig uitzicht hebt over het heuvelachtige landschap rond Winterberg.

Uniek voor Winterberg is de Nordic blading route. Nordic blading is een combinatie tussen Nordic Walking en skeeleren. Het is nog het beste te omschrijven als langlaufen zonder sneeuw. Iets wat je een keer gedaan moet hebben!

Downhillen

Wie eens op een andere manier de berg af wil dan op de lange latten kan in Winterberg kiezen voor een paar opties.

Als eerste kun je in het Bike-Park Winterberg over een aangelegd parcours de berg afstormen op een speciaal hiervoor gemaakt mountainbike, een ‘downhill-bike’. Je gaat dan met je fiets met een lift naar boven, waarna je jezelf naar beneden kan laten storten. Het dragen van beschermende kleding en een integraal helm zijn verplicht. De afdaling bestaat uit verschillende onderdelen, zodat het parcours voor ieder niveau te rijden is.

Een andere optie is om met een verlaagde driewieler in de zomermaanden vanaf een skipiste af te dalen. Dit zogenaamde ‘speedbuggyen’ is een leuke en redelijk veilige manier om de berg af te dalen. Je kunt in Winterberg op meerdere plekken met een speedbuggy van de berg af.

Als laatste heb je ook de mogelijkheid om te downhillsteppen. Je gaat op een grote step met de sleeplift naar boven om vervolgens via een pad je weg naar beneden te vervolgen. Het downhillsteppen gaat een stuk minder snel dan de twee bovengenoemde afdaalmogelijkheden. De route is gemiddeld tussen de vier en de vijf kilometer lang waarbij je ongeveer tweehonderd hoogtemeters overbrugt.

Golfen

Er zijn in de directe omgeving van Winterberg twee golfbanen te vinden. Als eerste de golfbaan van Winterberg. Deze negen holes golfbaan ligt iets ten westen van Winterberg op ongeveer een kwartiertje rijden. Er is hier een overdekte driving-range te vinden. De minder ervaren golfer kan hier verschillende cursussen doen. De negen holes van de golfbaan liggen in een mooi, ongerept natuurgebied tussen prachtige oude bomen.

De tweede golfbaan is die van Schmallenberg. Deze achttien holes golfbaan ligt iets verder van Winterberg, maar door een indoorbaan is het hier mogelijk om het gehele jaar te golfen. Ook mensen zonder GVB kunnen hier terecht, want naast de normale achttien holes zijn er ook zes korte holes aangelegd voor de minder geoefende golfer. De golfbaan van Smallenberg staat bekend als één van de mooiste van deze regio. Met name door de unieke ligging en de prachtig vormgegeven holes.

Overige activiteiten in Winterberg

Winterberg staat bekend als een outdoor-center. Er is dus nog veel meer te beleven! Zo is er bijvoorbeeld nog de Belevenisberg Kappe; hier vind je onder andere de Panorama Belevenisbrug, een zomerrodelbaan en een klimbos. Maar wist je bijvoorbeeld dat er in de buurt van Winterberg ook een heus zandstrand te vinden is bij een stuwmeer? In de zomermaanden kun je hier bootjes huren en afkoelen in het meer. In en om Winterberg zijn er enkele bowlingbanen te vinden. Ook zijn er in de directe omgeving bedrijven te vinden waar je bijvoorbeeld kan karten of paintballen.

Voor de echte dare devils zijn in de buurt van Winterberg ook enkele mogelijkheden voor paragliden en hanggliding. Voor de beginnende vlieger is er een paraglidingschool net buiten Winterberg.

Wij maken gebruik van cookies om de website zo goed mogelijk te laten functioneren. Bekijk ons privacy beleid.

Edit your consent settings or view privacy policy.

Privacybeleid